Graaicultuur van topondernemers gaat gewoon door

Geschreven op 12-04-2007, door redactie StartBedrijf. Bron: StartBedrijf

Graaicultuur van topondernemers gaat gewoon door

Een superbonus van 12 miljoen en een vast inkomen van 2 miljoen op je salarisstrook, wie wil dat nu niet? Numico bestuurder Jan Bennink heeft in ieder geval zijn zaakjes goed voor elkaar. Graaicultuur ten top natuurlijk. Maar Bennink is niet de enige in Nederland die “het goed doen”. Een beetje topman van een doorsnee energiebedrijf kan ook al niet meer lachen van het geld, commissarissen van grote bedrijven kijken stilletjes toe en incasseren ondertussen een geweldig bedrag. Ook topman Van der Veer van Shell kan tevreden zijn over zijn bonus van 2 miljoen

Publieke opinie heeft invloed
Voormannen van uitgeverijen zijn bereid hun bonussen in te leveren, anderen schenken het aan een goed doel. Allemaal uit angst om aan de schandpaal genageld te worden. Ook Wim Kok heeft een leuk financieel jaar achter de rug, maar ook de PvdA topman graait leuk mee als commissaris bij leuke internationals. 254.000 Euro aan bijbaantjes is niet misselijk, maar verbleekt natuurlijk bij “de grote mannen”.

De graaiers nemen het gebodene graag aan, daar zijn ze ondernemer voor, bovendien als ze deze exorbitante bedragen niet in Nederland kunnen bemachtigen dan is het bedrijfsleven graag bereid tot een aantrekkelijke transfer. Wat dat betreft is er niet vreemd aan de hand, ook enkele grote sportmannen ontvangen per minuut meer dan een doorsnee gezin te besteden heeft. Werken naar prestatie is echter ver te zoeken.

Inmiddels wil de politiek voorzichtig de veel te grote salarissen aanpakken, bonussen aan banden leggen en ontslagvergoedingen beperken. De vraag is alleen of dat haalbaar is. Het Nederlandse bedrijfsleven betaalt graag voor bestuurders van naam, faam en niveau. Daardoor zitten de exorbitante beloningen in een opwaartse spiraal die niet et stuiten is door belastingmaatregelen….


Reacties

Ondernemersboeken

Administratiepakket

Laatste nieuws