Ondernemer zorgt voor banen, zzp'er zorgt voor economische bijdrage

Geschreven op 15-01-2013, door redactie StartBedrijf. Bron: De Volkskrant

 

Het is al tijden een discussiepunt. Is een ZZP’er nou wel of geen ondernemer. In een artikel in de Volkskrant van zaterdag 12 januari probeert  de Kamer van Koophandel met nieuwe cijfers nog eens een onderscheid duidelijk te maken.

Minder Starters
Het eerste dat uit de cijfers blijkt is dat er in 2012 minder starters waren dan in voorgaande jaren (2011,2010,2009,2008). Een verklaring daarvoor geeft de kamer van Koophandel niet, maar het aantal faillissementen was in 2012 ook het grootst. Dat zou er natuurlijk mee te maken kunnen hebben, het economische tij raakt iedereen ook ondernemers.

Ondernemers en professionals
In hetzelfde artikel maakt de Kamer van Koophandel bij monde van marktanalist Ivo de Jong van de KvK in Den Haag verschil tussen professionals en ondernemers. De KvK komt met de volgende driedeling:

- De zelfstandig professional: Dat zijn zo’n 35 procent van de zzp’ers. Dit zijn echte professionals, maar deze personen scoren laag op ondernemerschap. Ze werken vaak in de zakelijke dienstverlening, zorg en welzijn en werken voor een vast tarief per uur. Velen van deze groep zijn uit nood (ontslag) begonnen.

- De ondernemende professional: Dit zijn zo’n 37 procent van de zzp’ers. Deze professionals lopen iets meer ondernemersrisico omdat ze materiaal en gereedschap moeten voorfinancieren. Vaak werken ze samen met andere zzp’ers.

- De ondernemer: Volgens de KvK is zo’n 10 procent van de zelfstandigen in Nederland ondernemer. Ze scoren hoog op ondernemerschap en professionaliteit. Ondernemers hebben langetermijnvisie. Ze verkopen producten en  huren personeel in, ook investeren ze meer dan gemiddeld in hun eigen bedrijf. Ondernemers komen veel voor in de detailhandel.

Hoe het ook zij, of je nou ondernemer bent of professional (als je deze driedeling al wilt gebruiken), je zorgt in ieder geval al voor je eigen baan. Dat is wat nergens in het hele artikel naar voren komt en iets wat ook wel benoemd mag worden.Reacties

Ondernemersboeken

Administratiepakket

Laatste nieuws