Ambassadeurs om regeldruk ondernemers te verlagen

Geschreven op 01-02-2013, door redactie StartBedrijf. Bron: Rijksoverheid.nl

Hoge kostenpost voor ondernemers door onnodige regeldruk

Er komen in Nederland elf ambassadeurs die de lokale regeldruk voor ondernemers en burgers moeten verminderen. Er zijn landelijke regels die voor ondernemers op lokaal niveau veel tijd opslokken en voor ergernis zorgen. De ambassadeurs gaan bekijken welke regels versoepeld of afgeschaft kunnen worden.

De 11 ambassadeurs worden aangesteld door minister Kamp van Economische Zaken (EZ), minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en burgemeester Jorritsma (voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De ambassadeurs kunnen lokale successen boeken en onderling uitwisselen.

Administratieve lasten
Onnodige of ingewikkelde regels van de overheid wekken ergernis en kosten burgers en bedrijven tijd en geld om aan te voldoen. Daarom wil het kabinet met het verlagen van de regeldruk zorgen voor een besparing van €2,5 miljard voor bedrijven en burgers in 2017. Gemeenten hebben afgesproken dat ze ook de lokale administratieve lasten met 5% per jaar verminderen.

De afgelopen jaren zijn de administratieve lasten al met bijna €850 miljoen verlaagd. Eind 2012 lagen de administratieve lasten ruim 11% lager in vergelijking met 2010. Daarnaast werd door het afschaffen van onnodige regels en voorschriften de nalevingskosten van bestaande regels met €100 miljoen verlaagd.

Ambassadeurs
De eerste 8 ambassadeurs zijn:
voor de provincie Noord-Holland: J. Nieuwenburg, wethouder in Haarlem;
voor Utrecht en Gelderland: J.P. Gebben, burgemeester van Renkum;
voor Zuid-Holland: P.J.M. van Domburg, wethouder in Zoetermeer;
voor Noord-Brabant: E. de Ridder, wethouder in Tilburg;
voor Zeeland: L.J. Verhulst, burgemeester van Goes;
voor Limburg: W.J.G. Delissen-van Tongerlo, burgemeester van Peel en Maas;
voor Overijssel; A.H. Raven, burgemeester van Hellendoorn;
voor Friesland: A. Aalbers, burgemeester van Dantumadeel.Reacties

Ondernemersboeken

Administratiepakket

Laatste nieuws