ZZP-vrouwen toch achteraf compensatie zwangerschapsuitkering

ZZP Nederland: verheugd dat de compensatie toch nog komt

De 20.000 vrouwelijke zzp’ers, die in de periode van 2005 tot 2008 een zwangerschapsuitkering is onthouden, ontvangen alsnog compensatie, maar dan moeten ze dat wel aanvragen.

ZZP Nederland heeft de ‘soap’ omtrent de zwangerschapsuitkering al die jaren nauwlettend gevolgd. Zo werd in 2011 door de Hoge Raad besloten dat vrouwen in de periode tussen 2005 en 2008 geen recht hadden op een uitkering. Uiteindelijk kwam in juli 2017 het verlossende antwoord dat er wel een uitkering verplicht was volgens de Centrale Raad van Beroep.

Compensatie

Door een wijziging in de Wet Arbeid en Zorg in 2005 verloren zzp-vrouwen het recht op een zwangerschapsuitkering. Volgens ZZP Nederland heeft de overheid destijds verzuimd om een overgangsregeling te treffen. Directeur Frank Alfrink: “De overheid heeft de regels veranderd tijdens het spel en dan moet je de schade compenseren. Dat heeft men destijds nagelaten.” Toen er in 2008 nieuwe wetgeving kwam (ZEZ), waarin het recht op een zwangerschapsuitkering wel weer was geregeld, bleven 20.000 vrouwelijke zelfstandigen verstoken van een uitkering en zonder compensatie.Een gang naar de rechter was nodig om de overheid alsnog te dwingen tot een compensatieregeling. De gerechtelijke uitspraak in juli 2017 bevestigde dat de overheid steken had laten vallen. Demissionair minister Lodewijk Asscher kon niet anders dan een passende compensatieregeling treffen. Dat is nu gebeurd. De 20.000 zelfstandige vrouwen, die in de periode van 7 mei 2005 tot 4 juni 2008 recht zouden hebben gehad op een zwangerschapsuitkering als de wet niet was veranderd, kunnen nu in aanmerking komen voor een compensatieregeling van circa € 5600 per persoon.

Er blijven vragen

Er blijven helaas nog wel wat vragen over. Wat gebeurt er met de groep vrouwen die bevallen is in de periode dat de WAZ al is afgeschaft maar de compensatieregeling nog niet is ingegaan? Wanneer gaat de aanvraagperiode in? Et cetera.
Stichting ZZP Nederland houdt vinger aan de pols bij UWV om zo snel mogelijk met details van de regeling te komen en bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden.

Startbedrijf.nl
Logo